top of page

Ihon mikrobiomi

Maitohappobakteerit ovat varmasti tuttu juttu meille kaikille. Niitä on tullut napsittua vatsavaivoja hoidettaessa tai niiden ennaltaehkäisyssä, mutta mitä ihmettä tarkoittaa probiootit ja prebiootit ihonhoidossa? Entä mikä on mikrobiomi?

Iho on ihmisen suurin elin. Se suojaa meitä ulkoapäin tulevilta uhkatekijöiltä, kuten säteilyltä, haitallisilta mikrobeilta ja kemikaaleilta. Iholla elää tuhansia mikrobilajeja -bakteereita, sieniä ja viruksia. Ne kuuluvat meidän normaaliflooraan, joka suojaa meitä taudinaiheuttajilta. Tällä mikrobiomilla on merkittävä vaikutus terveyteemme ja sitä kautta myös ihomme hyvinvointiin.

Elinympäristö, elintavat ja perintötekijät vaikuttavat ihmisen mikrobiomiin. Terveellinen, monipuolinen ruokavalio ja luonnossa liikkuminen vaikuttavat osaltaan siihen, kuinka tasapainoinen meidän mikrobiomimme on. Luonnosta eriytyminen, liian steriili ympäristö, vääränlaiset ihonhoitotottumukset (liian pesevät, ihoa kuivattavat tuotteet) toistuvat antibioottikuurit, vähäkuituinen, rasvainen ruokavalio ja nopeasti imeytyvät hiilihydraatit heikentävät meidän luonnollista bakteerikantaa. Tämä saattaa altistaa erilaisten ihosairauksien, kuten aknen, ruusufinnin ja atooppisen ihottuman syntyyn.

Mikrobiomi on samankaltainen kuin luonnon ekosysteemi. Jos yksikin tekijä siinä ei ole kunnossa, koko järjestelmä on vaarassa kaatua. Terveessä ihossa mikrobiomi voi hyvin. Tämä on alkanut kiinnostaa myös kosmetiikkateollisuutta ja joihinkin tuotteisiin on alettu lisätä probiootteja, eli eläviä, hyviä bakteereita. Tavoitteena on puuttua iho-ongelmien syihin, ei vain oireisiin.


Prebiootit ravitsevat näitä hyviä bakteereita ja tukevat näin ihon mikrobiomia. Kun hyvät bakteerit saavat suotuisat olosuhteet iholla, voidaan ennaltaehkäistä monia erilaisia iho-ongelmia. Unna Nordic on hyödyntänyt prebiootteja tuotteissaan ja niitä löytyy mm. näistä:

  • Havu Balancing Toner

  • Varpu Renewing Toner

  • Suvi Refreshing Cream

  • Lempi Nurturing Cream

  • Kerttu Antioxidant Cream

  • Lauha Nurturing Sleeping Mask


Ihminen on luonnossa kehittynyt ja siksi me olemme mikrobitasolla erottamaton osa luontoa. Elimistömme kuuluisi saada altistua säännöllisesti pienelle määrälle mikrobeja, jotta immuunivaste iholla säilyisi. Upottamalla sormet multaan puutarhatöitä tehdessä, omistamalla kotieläimen, kävelemällä metsässä tai syömällä mahdollisimman puhdasta, täysipainoista ruokaa vahvistamme samalla meidän mikrobiomia ja näin ollen myös ihomme hyvinvointia.
lähteet:

Allergia, Iho ja Astma lehti

Elävä iho, Maria Varon Duodecim Terveyskirjasto

43 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page