top of page

Maskne – näin hoidat kasvomaskista aiheutuvia epäpuhtauksia

Päivitetty: 17. toukok. 2021

Oletko huomannut iholla finnejä, kuivuutta tai mustapäitä kasvomaskin käytön aloittamisen jälkeen? Et ole ainut! Tämä ”maskneksi” kutsuttu ongelma nousi ihmisten tietoisuuteen koronavirustoimien ohessa.

Suomen vaihteleva ilmasto pakkasineen ja sisätilojen kuiva ilma yhdistettynä maskin alla syntyvälle kosteudelle luo otolliset puitteet epäpuhtauksien synnylle. Tämän vuoksi masknen hoito vaatii hieman luovuutta ja kikkailua. Lue vinkit alta.Mistä maskne johtuu?

Kasvomaski istuu iholla tiiviisti, jolloin hengitysilma jää maskin sisälle. Ilmankosteus nousee iholla nopeasti, mikä jo itsessään voi aiheuttaa epäpuhtauksia. Finnejä ja ihon tukkeutumista lisäävät kuitenkin iholle jääneet bakteerit, jotka saavat kosteassa ympäristössä otollisen tilan kasvaa.

Kaikki bakteerit eivät suinkaan ole pahiksia, vaan iholla on myös tasapainoa ylläpitävä mikrobiomi. Tämän vuoksi on tärkeää, että iholta puhdistetaan selkeä lika ja meikkijäämät ilman, että luonnollinen tasapaino häiriintyy. Masknen kanssa tämä tarkoittaa hellävaraista, mutta perusteellista puhdistusta ja tasapainottavaa kosteutta.

Avain puhtaaseen ihoon: kaksoispuhdistus

Aasiassa kasvomaskit ovat tuttu juttu jo vuosien takaa, ja niin myös kaksoispuhdistus. Ihon hoitaminen monivaiheisella rutiinilla onkin alkanut selkeästä tarpeesta. Kaksoispuhdistus ja kerrostettava, tilanteen mukaan säädeltävä kosteutus pitävät ihon heleänä ja auttavat torjumaan epäpuhtauksia.

Kaksoispuhdistuksen ensimmäinen vaihe on öljypohjainen puhdistusaine, joka poistaa iholta meikin ja öljyliukoisen lian. Öljypuhdistus sopii kaikille ihotyypeille, sillä se on yhtä aikaa hellävarainen ja tehokas. Ihon luonnollinen suojamuuri ei häiriinny, mutta iho tulee silti puhtaaksi.

Toisen vaiheen puhdistustuotteen on tarkoitus irrottaa iholta vesiliukoista likaa ja viimeistellä puhdistus. Normaalille ja sekaiholle (tai mille vain ihotyypille, joka kärsii masknesta) sopiva on geelimäinen, syväpuhdistavia ainesosia sisältävä tuote. Mikäli puhdistusgeeli tuntuu liian kuivattavalta, voi toiseksi vaiheeksi valita puhdistusmaidon tai -emulsion.

Kirkastava kuorinta heleyttää ihoa

Mikäli iholla esiintyy epäpuhtauksia kasvomaskin käytöstä johtuen, voi olla hyvä lisätä ihonhoitorutiiniin säännöllinen kuorinta. Kuorinta auttaa syväpuhdistamaan ihohuokoset ja poistaa kuollutta ihosolukkoa, joka muutoin olisi ihanteellinen kasvualusta bakteereille. Säännöllisesti käytettynä kuorinta auttaa ennaltaehkäisemään ihon tukkeutumista.

Normaalista rasvoittuvalle ihotyypille sopii usein syväpuhdistava kuorinta, joka ihon heleyttämisen lisäksi puhdistaa ihohuokosia. Herkkä ja kuiva iho sen sijaan nauttii hellävaraisesta happokuorinnasta, joka kuorii kuivattamatta ihoa. Happokuorinta sopii myös ikääntyvän ihon hoitoon, sillä se kohdistaa ihoa uudistavan tehonsa myös juonteisiin.

Kosteutta ihon hyvinvoinnin tueksi

Kasvomaskin alla liian rasvaiset tai öljyiset kosteusvoiteet saattavat lisätä maskne-oireilua. Tällöin kannattaa suosia tasapainottavia ja kevyitä tuotteita. Ihonhoitotuotteita voi levittää iholle myös paikoittain: pelkästään kasvovesi ja seerumi maskialueelle, muualle lisäksi kosteusvoide tai kasvoöljy.

Etenkin maskialueella voi harkita kasvovoiteen vaihtamista nopeasti imeytyvään ja talintuotantoa hillitsevään tuotteeseen. Näin kasvovoide ei jää pyörimään iholle nousseen ilmankosteuden vuoksi, vaan imeytyy nopeasti ja auttaa lisäksi torjumaan ihon tukkeutumista.

Kosteutta voi myös kerrostaa iholle esimerkiksi ravinteikkaan hoitoveden avulla. Tällöin iho saa tarvitsemaansa kosteutta, mutta kevyessä muodossa. Mikäli hoitovesi sisältää vielä tasapainottavia ainesosia, kuten ratamouutetta, on epäpuhtauksia vastaan taistelu aina vain helpompaa. Kerrostettu hoitovesi auttaa myös pintakuivuuden tunteeseen tai ihon hilseilyyn.

55 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page